8 klasės mokinių išvyka į Vilnių

  • Paskelbta: 2024-06-25
  • Kategorija: Išvykos

2024-06-06 Žaslių pagrindinės mokyklos 8 kl. mokiniai vyko į Vilnių. Tai buvo puiki galimybė apibendrinti visus mokslo metus įgyvendinamą diasporinio ugdymo programą „Lietuviškosios tapatybės iššūkiai ir šeimos pasakojimai“, integruotą į lietuvių kalbos ir literatūros dalyką. Mokiniai aplankė išskirtinę parodą ir dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Pasaulio dydžio Lietuva: mūsų migracijos istorija“ Lietuvos nacionalinio muziejaus Istorijos namuose. Aštuntokai susipažino su L. ir F. Mockūnų gyvenimo istorija ir veikla, dalyvavo edukacijoje „Kilnumo dvasia lietuvių diasporoje: L. ir F. Mockūnų pamokos“ Vytauto Didžiojo universiteto atstovybėje Vilniuje.

                     Aštuntokė Karina pasakoja, kad „šių metų lietuvių k. ir lit. pamokos sukosi apie migracijos ir  šeimos medžio temas,  todėl mokytoja pakvietė mus į Vilnių. Vilniuje aplankėme Istorijos namus ir Liūto bei Pranutės Mockūnų butą.  Pirmiausia aplankėme Istorijų namus, ten turėjome užrašyti ir prisiklijuoti vardus, kad pradėtume edukaciją. Gidė mums trumpai papasakojo apie migracijos istoriją, išsiaiškino, ar mes ir mūsų šeimos, pažįstami susiję su migracijos procesais, aptarė muziejaus ekspozicijas. Tada pasiskirstėm į grupes ir ieškojome 4 lentelėse pavaizduotų skirtingų muziejuje esančių eksponatų, kad galėtume juos susiedami sukurti istorijas apie migraciją ir nufilmuoti filmukus ar užrašyti, juos pristatyti draugams. Buvo labai linksma, visi uoliai dirbo. Kiekvienos grupės filmukai, istorijos buvo savaip įdomūs ir linksmi. Taip baigėme šią edukaciją. Išeidami galėjome nusipirkti suvenyrų ir gavome dovanų ,,Parodos pasą‘‘. Antras kelionės objektas buvo L. ir P. Mockūnų butas. Prie vartų pasitikusi gidė mus nuvedė į butą. Bute susėdome ant sofučių ir kėdžių bei įdėmiai klausėme gidės pasakojimo apie Mockūnų gyvenimą Lietuvoje, emigracijoje ir jų kilnius darbus. Gidei baigus pasakoti galėjome pasivaikščioti po butą. Tada susiskirstę į grupes, sprendėme kryžiažodžius apie įžymius Lietuvos išeivius. Laikui spaudžiant ir baigę edukaciją atsisveikinome su gide. Aš manau, kad išvyka patiko visiems, kadangi buvo įdomi ir turininga“.

                      Parodos ir edukacijos jose mums dar kartą patvirtino, kad „migracija yra natūralus istorinis procesas, turintis ir negatyvių, ir pozityvių pusių, tačiau be jokios abejonės leidžiantis lietuviams keisti pasaulį, o pasauliui – keisti Lietuvą“. Norintieji aplankyti šias parodas turėtų suskubti, nes Istorijų namuose paroda veiks tik iki 2024 m. rugsėjo mėnesio.

Autorius:
8 klasės mokinė Karina Kuricaitė ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Gintarė Juzukonienė

Nuotraukos:
Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Gintarė Juzukonienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas