Patyriminio ugdymo diena „Ar veisiasi pelkėje velniai?“

  • Paskelbė : Ieva Mecelienė
  • Paskelbta: 2024-09-25
  • Kategorija: Išvykos

Rugsėjo 24 dieną Žaslių pagrindinės mokyklos PUG ir 1 klasės mokiniams Varnikių draustinyje vyko patyriminio ugdymo diena "Ar veisias pelkėje velniai?".

Varnikuose mus pasitiko miškininkė Gintarė, kuri paaiškino, kad per Varnikų botaninį-zoologinį draustinį išsiraizgęs 5 km ilgio pažintinis takas. Miškininkė pakvietė mus į nuostabią kvapų, garsų, paslapčių ir žaidimų kelionę. Vaikai sužinojo, kad Varnikų draustinis užima apie 611 hektarų plotą, kurio didžiąją dalį (450 ha) sudaro miškai ir 207 ha – Ilgelio pelkė.

Pažintiniu pėsčiųjų taku ėjome per nuostabaus grožio mišką, įspūdingą Ilgelio pelkę bei joje telkšančius ežerėlius. Eidami klausėmės apie gamtos turtus audio gido pagalba. Vaikai akimis ieškojo bailių žalčiukų, varlių, retų grybų, augalų ir kerpių. Gyvybę miškui įkvepia padangėse čiulbaujantys paukščiai. Oi, kaip sunku buvo juos išgirsti - reikėjo eiti miškininkės pėdomis, labai tyliai. Žinoma, miške sutikome ir ne pačių žmogui mylimiausių gyvių – kraujasiurbių uodų. Įrengtoje apžvalgos aikštelėje vaikai kankorėžių pagalba darė vienas kitam masažus, užduočių lapuose turėjo suskirstyti augalus į augančius pelkėje ir miške. Kas atidžiai klausė - viską žinojo, o kai kam reikėjo pagalbos.

O pati gražiausia tako vieta yra aukštapelkė su ežeriukais ir tik pelkėms būdingais augalais. Nuo lieptelio matomi du senatviniai ežeriukai: Bevardis ir Piliškis. Kažkada tai buvo vienas ežeras, tačiau jie yra užaugę ir atskirti kimininės pelkės. Laikui bėgant juos visai pasiglemš pelkė. Velnių nesutikome, todėl padarėme išvadą, kad anksčiau taip gasdindavo vaikus, kad jie neitų į mišką vieni.

Kelionę pratęsėme ant Angelų kalvos. Kiekvienas Angelas turėjo savo vardą : Vilties, Gyvybės, Tiesos, Meilės... Vaikai grįžo pilni įspūdžių, naujų patirčių, žinių.

Audronė Mikullienė, Rita Aleksėjūnienė ir Edita Malakauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas